Inhoudsopgave

3 flesjes Motul olie

Tikkend geluid bij motoren? Dit is wat je moet weten.

Hoor je een tikkend geluid bij motoren dat is een veel voorkomend probleem. Dan is het tijd om even goed op te letten. Zo’n tik is er niet voor niks. In de meeste gevallen komt het door je kleppen, klepstoters of en dat wordt vaak onderschat door de verkeerde olie.

Ik zal je uitleggen waar het aan kan liggen. Maar belangrijker: wat je eraan kunt doen.

Klepstoters of kleppen die tikken

Een tikkend geluid komt vaak uit de cilinderkop. Zoals je weet, zitten daar de kleppen en klepstoters. Die onderdelen bewegen razendsnel en moeten perfect op elkaar zijn afgesteld.

Als de speling tussen de onderdelen te groot wordt bijvoorbeeld door slijtage hoor je dat meteen. Het is een typisch metalen tikgeluid, vooral hoorbaar als de motor koud is.

Mijn ervaring? In zeker 80% van de gevallen waarbij klanten met een tikkende motor bij me komen, zijn het de kleppen of klepstoters.

Laat je dit te lang doorgaan, dan kun je onnodige schade krijgen. En die kost je uiteindelijk veel meer dan op tijd ingrijpen.

De rol van olie onderschat maar essentieel

Echter, het geluid komt niet altijd door mechanische slijtage. Soms is het ‘gewoon’ je olie. Of beter gezegd: het gebrek aan de juiste olie.

Ik zie het vaak: motoren waar prima aan gesleuteld is, maar waar goedkope of verkeerde olie in zit. Dat gaat je parten spelen.

Klepstoters zeker hydraulische zijn afhankelijk van goede smering. Als de olie te dun is, oud is, of simpelweg niet geschikt is voor jouw motorblok, verliezen die stoters hun werking. Resultaat? Tik, tik, tik.

Gebruik dus altijd olie met de juiste specificatie. En ja, die paar euro extra voor kwaliteit zijn het waard. Het voorkomt slijtage, geluid én dure reparaties.

Wat kun jij doen bij een tikkend geluid motoren?

Laten we even praktisch zijn. Dit is wat je nu moet doen als je motor tikt:

  1. Controleer je oliepeil.
    Te weinig olie = te weinig smering = geluid.
  2. Wanneer was de laatste oliewissel?
    Is het meer dan 10.000 km geleden of langer dan een jaar? Dan vervangen. Meteen.
  3. Gebruik de juiste olie.
    Niet ‘ongeveer goed’. Precies wat je motorfabrikant voorschrijft. En bij twijfel? Vraag het iemand met ervaring.
  4. Laat je kleppen controleren.
    Zeker bij oudere of intensief gebruikte motoren moet de klepspeling regelmatig afgesteld worden. Soms om de 20.000 km, soms eerder.
  5. Blijft het geluid?
    Dan is het tijd om je klepstoters te laten inspecteren. Dat is iets wat je het beste in een werkplaats laat doen.

Mijn advies als motormonteur

Ik zit al jaren tussen de motoren. En geloof me, ik heb meer dan genoeg tikkende blokken gehoord. Mijn advies is simpel: wacht niet. Een tikkend geluid is bijna altijd een waarschuwing. En motoren geven die niet voor niets.

Voorkomen is écht beter dan genezen. Zeker als je motor je lief is.

Meer weten of een check nodig?

Ik help je graag. Stuur even een mail naar info@motorpulse.nl of kom langs in Doetinchem. Ik kijk, luister én voel meteen wat er speelt.

En nee, we gaan je niet meteen een dure reparatie aansmeren. We zoeken uit wat er aan de hand is – eerlijk, duidelijk en zonder poespas.

Motorpulse – de hartslag van je motor.
www.motorpulse.nl

Laat me weten als je ook een afbeelding, titelafbeelding of call-to-action voor social media bij dit artikel wilt.